Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maakte gisteren op het Vlaams Congres Verkeersveiligheid de ongevallencijfers van 2015 bekend. Volgens de verkeersveiligheidsbarometer van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) is het aantal letselongevallen op de Belgische wegen in 2015 met 2,8% gedaald tot 40.053. Het aantal doden is wel gestegen met 4,7% tot 627 (599 in 2014).

Het Vlaams gewest is het enige gewest met een daling van het aantal doden ter plaatse: van 328 naar 315. “Dit aantal schommelt lichtjes sinds 2012, maar is over het algemeen stabiel. Volgens onze ramingen zou het aantal doden dertig dagen na het ongeval ongeveer neerkomen op 390”, zegt het BIVV. Daarmee zou Vlaanderen het iets beter doen dan de 393 verkeersdoden van 2014.

Weyts noemt de lichte daling voor Vlaanderen bemoedigend, maar beseft dat we nog een eind verwijderd zijn van de maximaal tweehonderd verkeersdoden die Vlaanderen in 2020 wil tellen.

Vrijwilligers voor veilig verkeer zijn broodnodig om iets te doen aan de schande van de 400, want mensen overtuigen mensen, aldus Weyts.

Vlaanderen heeft vrijwilligers inzake verkeersveiligheid nodig om het aantal verkeersdoden te verminderen. Zij kunnen mee het signaal geven dat we “die schande van de 400” niet aanvaarden. Vrijwilligers hebben een belangrijk rol in de verspreiding van die boodschap, want mensen overtuigen mensen.

Iedereen die interesse heeft om zich in Vlaanderen als vrijwilliger in te zetten voor verkeersveiligheid, kan zich online kandidaat stellen. Stijn Bogaert (projectverantwoordelijke Vrijwilligers bij de VSV) zal hem of haar contacteren voor een verkennend gesprek.

Herbekijk de oproep van Vlaams mobiliteitsminister Weyts.

Bron: Gazet van Antwerpen (23 maart 2016).