En plots plakt er een man op je motorkap
Zoals vliegen aan een kleeflint. Zo moeten kwetsbare weggebruikers in de toekomst na een aanrijding op een motorkap blijven vastplakken. Google, die een lijmlaag op voertuigen heeft gepatenteerd, gelooft dat ze zo beter beschermd zijn. ‘Maar wat als die wagen tegen een boom rijdt?’
Eerst moest hij lachen. Hardop. Maar toen hij er dieper over nadacht, moest hij toegeven dat het idee niet zo onzinnig is. Tom Brijs, professor verkeersveiligheid aan de Universiteit Hasselt, las met veel interesse over het patent dat Google eerder deze week in de Verenigde Staten verkreeg.
Het patent is van toepassing op een lijmlaag die over wagens wordt gelegd. Bij een botsing met een kwetsbare weggebruiker zorgt die ervoor dat het slachtoffer buiten de wagen niet wordt weggeslingerd. Zo zouden ernstiger verwondingen voorkomen worden.
Google speelt in op een belangrijk veiligheidsprobleem, meent Brijs. Decennialang hebben autofabrikanten vooral geïnvesteerd in de veiligheid van de mensen die in een wagen zitten en niet in degenen die daar rond bewegen.
Het resultaat: het aandeel van voetgangers en fietsers onder de verkeersslachtoffers is hoog. Te hoog. “Relevant is de lijmlaag dus zeker. Maar ik weet niet of hetzelfde gezegd kan worden over de effectiviteit.”
Brijs wijst erop dat Googles innovatie vooral op het probleem van de secundaire letsels is gericht. Dat zijn de letsels die na de aanrijding ontstaan, wanneer de weggebruiker weer op de grond of tegen een ander object belandt. “Aan een primair letsel, dat iemand bijvoorbeeld aan zijn hoofd oploopt door de klap, lijkt dit weinig te veranderen. Ik vermoed dat deze eerste letsels net de ergste zijn.”
Enkel voordelen of ook nadelen?
De voordelen van de lijmlaag hangen vooral af van de ongevalssituatie, menen andere experts. Wanneer een slachtoffer door zo’n laag niet voor een andere rijdende wagen terechtkomt, dan is dat vastkleven goed. En ook: een vluchtmisdrijf wordt op deze manier wel veel moeilijker te plegen. Anderzijds: wanneer een wagen na een aanrijding met een persoon tegen een boom knalt of een afgrond inrijdt, dan kan het weggekatapulteerd worden net een redding zijn. Consensus is: de voorzet is goed, de bruikbaarheid heeft nog verduidelijking nodig.
Hetzelfde moet trouwens gezegd over de praktische en financiële haalbaarheid. Uit wat voor materiaal de lijmlaag bestaat, is niet bekend. Ook hoe een persoon weer van een klevende motorkap afraakt is niet geweten. Wel maakt Google bekend dat de laag over de volledige voorkant van wagens moet worden aangebracht. Om te voorkomen dat insecten, bladeren en andere dingen tijdens het rijden blijven kleven, is een beschermende coating nodig. Die is bij voorkeur zo dun als een eierschaal en splintert uiteen bij een botsing met een voetganger, fietser of dier.
Wat Google doet, ziet Joost Kaesemans van autofederatie Febiac veel meer fabrikanten doen. De bekendste innovatie op vlak van voetgangersveiligheid is de externe airbag. Volvo, een van de voorlopers, stopte enkele jaren geleden al een U-vormige luchtzak onder de motorkop van zijn V40’s. Bij een aanrijding blaast die zichzelf in enkele milliseconden op en bedekt zo de ruit én stijlen. “Ook zijn er fabrikanten die met opverende motorkappen werken. Die worden bij een aanrijding een aantal centimeters verhoogd waardoor iemand niet vlak boven de harde motorblok terechtkomt.”
Rol van de mens beperken
Net als Brijs ziet ook Kaesemans heil in de technologie die “eerder voorkomt dan geneest”. Met andere woorden: de technologie die de verkeerssituatie in kaart brengt via sensoren en vervolgens reageert, onder meer door te remmen. “De mens blijft de belangrijkste veroorzaker van ongevallen. Hoe meer we diens rol kunnen beperken, hoe beter”, meent Brijs.
Maar ook een zelfrijdend systeem kan falen, weet hij. “De wetten van de fysica zijn niet te tarten. Als een kind plots voor een wagen springt, dan zal het altijd even duren voor die wagen tot stilstand komt. In die fase, als een soort van laatste stap, kan de lijmlaag van Google wel van pas komen.”
Of de lijmlaag ons zal helpen, valt nog af te wachten. Volgens een woordvoerster van Google is het niet zeker dat het patent in de praktijk wordt gebracht. “Uit de vele ideeën die we laten beschermen, vloeien niet per se producten en diensten voort.”
Bron: De Morgen.