Op 21 september 2016 vond de “European Day without Road Death (EDWARD)” plaats. Dit project werd georganiseerd door het Europees netwerk van verkeerspolitiediensten (TISPOL), waarbij 30 landen zijn aangesloten. 21 september 2016 moet de eerste dag ooit worden zonder verkeersdoden in Europa. De organisatie vraagt aan elke Europese organisatie, aan elke Europese burger, om op de TISPOL-website de belofte te ondertekenen om van 21 september de eerste Europese dag zonder verkeersdoden te maken.

De Europese commissaris voor Transport Violeta Bulc nam deel aan de verkeersveiligheidsactie in Heverlee. Daar nam ze plaats in de VSV-tuimelwagen. En die liet haar niet onberoerd…

Benieuwd naar haar reactie? Bekijk hier het filmpje.

De Federale Wegpolitie legt voor deze operatie de focus op preventie en sensibiliseren. De controleacties zullen prioritair gericht zijn naar de drie voornaamste killers in het verkeer: overdreven en onaangepaste snelheid, rijden onder invloed en het niet of foutief gebruiken van de veiligheidsuitrustingen (gordel, kinderzitjes …). Daarnaast zal er aandacht zijn voor bestuurders die afgeleid zijn zoals bv. GSM’en achter het stuur.

Het uiteindelijke doel van deze actie is de verbetering van de veiligheid op onze wegen en de vermindering van het aantal slachtoffers van ongevallen.

Meer informatie over project EDWARD vind je op de website van TISPOL.